Zamiast białego cukru – ksylitol

Został odkryty w Finlandii za czasów II wojny światowej. Gospodarka tego kraju kulała po wojnie z ZSRR i brakowało właściwie wszystkiego, dlatego też szukano dla wielu produktów zamienników. Wtedy też okazało się, że poddana obróbce kora brzozy pozwala na uzyskanie środka słodzącego porównywalnego do cukru. Dopiero później odkryto szereg innych zalet tej substancji, czyli ksylitolu.

Na diecie i nie tylko

Dzięki temu, że w ksylitolu znajduje się około 40% mniej kalorii niż w zwykłym cukrze, jest on doskonałą alternatywą dla białego cukru dla osób, które się odchudzają. Pozwoli nie rezygnować z ulubionych, słodkich przyjemności, a przy tym nadal tracić zbędne kilogramy.

Warto wiedzieć, że tak naprawdę, środek słodzący pozyskiwany z brzozy nie jest cukrem, a alkoholem cukrowym. To sprawia, że jest odpowiedni zarówno dla diabetyków, jak i osób z insulinoopornością, bowiem jego metabolizm przebiega zupełnie inaczej niż w przypadku cukrów.

Stanowi także świetną alternatywę dla cukru w przypadku dzieci, uwielbiających słodycze: nie tylko jest zdrowszy, ale również nie wywołuje próchnicy, bowiem bakterie jamy ustnej nie są w stanie przetworzyć go na kwas, uszkadzający szkliwo.

Słodzi i wspiera odporność

Ksylitol jest naturalnym probiotykiem, wpływającym pozytywnie na funkcjonowanie jelit oraz poprawiającym odporność. Stosowany w zastępstwie rafinowanego cukru, wzmacnia odporność, pomaga gubić zbędne kilogramy, a także nie wywołuje próchnicy.

Jest odporny na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu nawet po obróbce termicznej zachowuje swoje właściwości.