Pochodzenie oraz zastosowanie morwy białej

morwa-białaMorwa to roślina, której właściwości lecznicze znane są już od tysięcy lat, dzięki czemu znalazła ona zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości. Choć sama nazwa może większości osób zbyt wiele nie mówić, to jednak drzewo morwy białej rośnie w wielu miejscach i widząc niewielkie, przypominające wyglądem truskawkę białe owoce warto wiedzieć, iż to właśnie morwa. Skąd pochodzi ta roślina i co można z niej przygotować?

Pochodzenie oraz właściwości morwy

Morwa to pochodząca z południowo-wschodniej Azji roślina, z której liści już wiele wieków temu produkowano ekstrakt, który ze względu na swoje niezwykłe właściwości lecznicze wykorzystywany był w medycynie chińskiej przede wszystkim do obniżenia zarówno wysokiego ciśnienia krwi, jak i wysokiego poziomu cholesterolu.

Zastosowanie morwy

Jeśli chodzi o zastosowanie, to morwa biała nadaje się idealnie do przygotowywania domowych dżemów, marmolad, nalewek, soków, a nawet kompotów. Oczywiście dużo lepsze w smaku są owoce morwy czarnej, gdyż ta biała jest troszkę mdła, jednak po odpowiednim przygotowaniu można ją bez problemu zajadać. Owoce morwy dojrzewają pod koniec lipca, dlatego też w tym okresie warto przygotować zimowe przetwory, które będzie można wykorzystać na różne sposoby.